Pagina's

woensdag 6 juni 2012

Veranderen verandert

The future has already happened, it's just unequally distributed

Men vraagt mij vaak, welk boek ben je nu aan het lezen. Dan moet ik vaak bekennen dat ik weer meerdere boeken tegelijk aan het lezen ben en dat het meestal leiderschap- en managementboeken zijn. De boeken die ik nu aan het lezen ben zijn: Innovatie 3.0 van Henk Volberda, Slimmer werken en sociale innovatie, integrale organisatievernieuwing van Peter Oeij cs. en What Matters Now. Met name de laatste is een must om te lezen voor elk directielid, manager en ondernemer. Eerder heb ik wel eens gezegd Good to Great is een must om te lezen, deze is de volgende op de lijst.

Waar gaat het over? Gary Hamel, de meest invloedrijke business goeroe van het moment en van de laatste twee decades, heeft nog met CK Prahalad Philips gered begin jaren '90. Het boek gaat net als zijn vorige boek 'Het einde van Management' over hoe bedrijven anders geleid moeten worden willen ze overleven. Het gaat er niet om wat je produceert, maar wat je binnenkort produceert, oftewel, weet wat de volgende producten of diensten zijn die je gaat produceren. Er moet een sfeer geschapen worden dat alle medewerkers mogen meedenken. De tijd van Taylor is definitief voorbij. Sturen of efficiency en standaardisatie is eindig. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar trends volgen is wel mogelijk. Dat is een eerste stap, maar vervolgens kijken wat deze trend voor betekenis kunnen hebben en welke barierres er zijn om deze te adapteren in ons denken, daar moet meer tijd aan worden besteed. Dat is de boodschap van Gary Hamel. Veerkracht (resilient heeft hij het steeds over) en adaptief vermogen, daar draait het om. Preadaptief handelen. Dat betekent dat je klaar moet zijn om te in te spelen op veranderingen. Mensen kunnen dit, dit heeft te maken met overleven, eigenlijk kan de mensheid en alle organismen dat. Er 'staan al dingen klaar in ons lichaam' zodat als er iets gebeurt in de omgeving, we daar op in kunnen spelen, kunnen veranderen. Bedrijven kunnen dat niet of niet meer. Startende ondernemers nog wel, die zijn nog flexibel, veerkrachtig en weten wat er speelt of aan het spelen is. Grote ondernemingen zijn te veel gefocust op efficiency en budgetbeheer.

De wereld verandert op dit moment zo snel dat het niet meer is bij houden. Wie had er twee jaar geleden van een app-store gehoord, wie had twee jaar geleden mobiel internet, wie had vier jaar geleden sociale media, een iPad, twitter, uitzendinggemist, whats next?
Om te kunnen overleven als bedrijf moet je snel kunnen reageren en dat geldt niet alleen voor bedrijven die in nieuwe technische applicaties handelen. Natuurlijk moeten die wel extra snel innoveren, maar moeten die dat doen?
de truc zit met name in het vertrouwen in innovatieve gedachte van medewerkers aan het front. Zij weten wat er gebeurd, zij spreken klanten, leveranciers, gebruikers. Een tweede punt crowd sourcing. Een individuele medewerker kan fout zitten met een idee, gooi het in de groep en als de groep het iets vindt: investeren! Twee op de duizend ideeen worden maar wat! Veel investeren dus. Doe je dat niet en ga je volgens een budgetting systeem werken, dan is dat het begin van het einde. Daar kunnen Nokia, Yahoo, AOL en binnenkort TomTom over meepraten.

Het moet dus anders, maar wat dan?
Anders organiseren, vrijheid geven aan medewerkers, ideeen direct beetpakken en niet meenemen naar de volgende budgetronde (lees hiervoor ook beyond budgeting, maar daar kom ik de volgende keer op terug).
Voorbeelden genoeg, Google, Goretex, Wall-markt, maar ook in Nederland: Finext, Rijkzwaan. Ook volgende keer meer hierover. Even tot zo ver. We gaan nu de democratie invoeren in het bedrijfsleven, dat is een uitdaging. Tot gauw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten